Tjäna Poäng På Varje Köp
Endast Äkta Produkter
Beställ Nu - Betala Inom 30 Dagar

De Bästa Vintage Aftershaves Från 70-, 80- Och 90-Talet

Var kom aftershave ifrån och vad var dess syfte?

Den första rakningen kom från romartiden och användes som bedövningsmedel och antiseptisk och tillverkades av medicinska örter och kryddor. Detta användes för att förhindra infektion efter rakning och ännu värre... död.

Efter detta på 1500-talet användes en kryddad aromatisk Bay Rum-doft av sjömän för att dölja kroppslukt. Den första vintage eau de cologne med namnet '4711' skapades 1709 av Wilhelm Muelhens. Det marknadsfördes som mirakelvatten både för internt och externt bruk. Detta gammaldagsa rakvatten finns fortfarande tillgänglig idag men är absolut INTE för konsumtion.

 

rum

 

Dåtidens rakhyvlar var väldigt grundläggande och trubbiga vilket ledde till en smärtsam rakupplevelse. Detta skulle ha inneburit att skärsår och skärsår var vanliga efter besök hos frisörerna. Det var lite känt om sterilisering och levnadsförhållandena var ohygieniska på de flesta ställen på den tiden.

Aftershave användes för att lugna och lindra huden och innehöll ofta stora volymer alkohol. Detta höll en del av de infektionsframkallande bakterierna under kontroll.

Det hävdades också att en del av alkoholen hade tagits upp i huden eller inhalerats. Vissa män klagade över att de kände sig yr och yra efter att ha rakat sig, men de var troligen lite berusade.

 

Är aftershave en lyx eller en nödvändighet?

För män som rakar sig är det absolut nödvändigt att använda antingen en aftershave eller en eau de cologne efteråt. Det kommer att desinficera nyrakad hud och alkoholen kommer att dra ihop blodkärlen och påskynda läkningsprocessen. Din hud kommer att kännas tonad, fräsch och lätt doftande.

Du kan använda en aftershave tillsammans med en eau de toilette för en mer framträdande och långvarig doft.

Tiderna har förändrats och önskan om personlig grooming är definitivt högt upp på agendan för de flesta moderna män. Vad kan vara sexigare än en man som gillar att se ut och dofta fantastiskt?

 

Vad menas med Vintage Aftershave?

Vissa klassiska rakvatten är ännu mer populära idag än när de först marknadsfördes.

Även om många manliga dofter reklamerades kraftigt förr i tiden av kända sport- och TV-personligheter. Som till exempel Henry Cooper i kampanjen "Splash it all over" för Brut aftershave. Den totala efterfrågan på rakvatten har ökat markant under de senaste fyra decennierna.

Att lukta gott är inte längre tabu. Många äldre män har fortsatt att köpa samma doft de senaste 30 eller 40 åren. En vintageparfym eller aftershave kan betraktas som vilken doft som helst som är äldre än tio år eller sedan den ursprungligen lanserades.

Här är våra toppval från 70-, 80- och 90-talets dofter för män. Vilken av dessa retro aftershaves är din favorit genom tiderna?

 

Old Spice

 

Bästa Aftershaves från 1970-talet

 

Blue Stratos

Är en fräsch maskulin doft, med toppnoter av grapefrukt, bergamott och citron. Med mellannoter av rosenträ, geranium och patchouli ovanför basnoter av mysk, tall, basilika och träiga noter.

 

Paco Rabanne Pour Homme

Detta klassiska rakvatten har en raffinerad och modern edge. Det är en aromatisk och träig doft med lätta noter av kryddor. Toppnoterna av brasiliansk rosenträ, salvia och rosmarin följs av blommiga mellannoter av geranium, lavendel och tonkaböna.

 

Shulton Old Spice for men.

Denna retro aftershave kan ses som en gammal mans doft nuförtiden, eftersom många män har burit den sedan den först lanserades 1937.

Men dess popularitet ökar igen. Detta beror främst på introduktionen på 2000-talet av många andra produkter i sortimentet, inklusive deodorant, kroppstvätt och kroppssprejer.

Toppnoterna är muskot, stjärnanis, aldehyder, apelsin och citron. De blommiga och kryddiga mellannoterna består av kanel, nejlika, pimento, geranium, heliotrop och jasmin. Basnoterna är bensoin, vanilj, mysk, tonkaböna, cederträ och ambra.

 

Aramis by Aramis

Detta traditionella rakvatten, med sina skarpa tränoter är en av våra favoriter genom tiderna. Det är mycket populärt i Amerika där starkare doftande dofter är att föredra.

Toppnoterna är aldehyder, myrra, Artemisia, klöver, timjan, bergamott och gardenia. Mellannoterna är patchouli, salvia, jasmin, kardemumma och orrisrot. Basnoterna faller till ett maskulint hopkok av läder, ekmossa, mysk, vetiver, sandelträ, bärnsten och kokosnöt.

 

 

CK Obession

80-tals Aftershaves som är för bra för att motstå.

 

Drakkar Noir by Guy Laroche

Denna doft lanserades 1982 och är fräsch och maskulin. Detta beror främst på toppnoterna av basilika, rosmarin, grön mynta, verbena, lavendel och citron. Hjärtnoterna är angelica, malört, enbär och koriander. Med doftande och myskiga basnoter av ekmossa, patchouli, cederträ, tallbarr och balsam.

 

Kouros by Yves Saint Laurent.

Detta är ett gammaldags rakvatten men en klassiker i sig, lanserad redan 1981. Det sägs återspegla maskulinitet och styrka och lyfta fram hjälten i vilken man som helst som bär den.

Toppnoterna i denna vintage aftershave är lagerblad, mace och salvia. Mellan- eller hjärtnoterna är sammansatta av kanel, koriander, bergamott, geranium och jasmin. Basnoterna är vetiver, patchouli, bärnsten och mysk.

 

Cool Water by Davidoff.

Denna ursprungliga marina doft för män inspirerades av havets friskhet. Utveckling med noter av mynta och mellantoner av lavendel med basnoter av sensuell bärnsten.

 

Obsession by Calvin Klein

Denna doft är en tidlös klassiker. Det är en intensivt provocerande doft med en blandning av balsamico, kryddor och sällsynta träslag. Toppnoterna börjar med en bergamott-mandarinblandning som går vidare till ett kryddigt hjärta med lavendel och salvia. Doften fångar verkligen 80-talets glamour och dekadens.

 

JPG Le Male

Klassiska 90-tals Aftershaves - Fanfavoriter.

 

Eternity for Men by Calvin Klein

1990 lanserade CK Eternity som deras senaste aromatiska doft för män. Den kombinerar toppnoter av lavendel, citron, bergamott och mandarin för en fräsch, ren doft. Följt av mellannoter av salvia, enbär, basilika, geranium, koriander, jasminapelsinblomma och lilja. Dessa bleknar för att avslöja basnoter av sandelträ, vetiver, mysk, brasiliansk rosenträ och bärnsten.

 

Le Male by Jean Paul Gaultier

Vi måste inkludera den med den sjömansformade flaskan och den riskfyllda annonskampanjen till vår lista på "must have’s". Denna doft är fortfarande lika populär idag som den var när den lanserades 1995. Den beskrivs som en "macho"-doft och är en fräsch och maskulin doft. Först träffar toppnoterna av mynta dig sedan mellannoterna av lavendel med de varma basnoterna av kanel och spiskummin.

 

Acqua di Gio by Giorgio Armani

Detta är en fängslande doft som älskas av både doftälskare och samlare. Föreställ dig en varm dag vid stranden, det här är stämningen som dettaa rakvatten försöker återskapa.

De första toppnoterna av bergamott, neroli och mandarin följs snabbt av ozoniska marina mellannoter, jasminessens, stenros och persimon. De varma och jordnära basnoterna av cederträ, patchouli och mysk kompletterar varandra perfekt.

 

Issey Pour Homme Issey Miyake for men

Denna doft lanserades 1994 och är träig och aquatic. Toppnoter är yuzu, citron, bergamott, citronverbena, mandarin, cypress, calon, koriander, dragon och salvia. Med mellannoterna av blå lotus, muskot, liljekonvalj, saffran, bourbonpelargon och kanel; basnoter är Tahitisk vetiver, mysk, cederträ, sandelträ, tobak och bärnsten.

Vi hoppas att du gillade vårt urval av vad vi tror är några av de bästa vintage aftershaves som finns tillgängliga idag.

Om du behöver mer information om vårt mer moderna populära doftsortiment för män, prova vår Artikel om mest älskade manliga dofter här.Or for more information on our Topp Tio Sexiga Manliga Dofter klicka här